Ruudulla kurvailee hihattomaan paitaan, keltaisiin laseihin, farkkuihin ja kaulahuiviin pukeutunut parkkipirkko nimeltä Ray Takavaara. Ray huikkailee vastaantulijoille “Moikku”, ja käy muutaman minuutin sisällä sairaalassa, todistaa kolaria, ajaa melkein itse kolarin ja sakottaa väärin pysäköityä autoa. Chatissa ihmetellään, miksi Ray on valinnut autokseen perheauto Passatin. 

Ruudun vasemmassa alalaidassa kuulokkeet päässä jutustelee hahmon luonut ja sitä ohjaava Mike Lanki, 26. Hän tervehtii iloisesti jokaista chattiin saapuvaa ja vastailee sisäpiirivitseihin. Olemme Twitchissä, maailman suurimmalla livelähetysten eli striimien alustalla. Twitchillä on kuukausittain enemmän katsojia kuin Netflixillä. Pelkästään vuoden 2020 tammi–maaliskuussa Twitch-striimejä katsottiin yli 3 miljardia tuntia. Se oli palvelun uusi ennätys. 

Striimaus on sukua e-urheilulle. “Erona on, että striimaaja on ennen kaikkea viihdyttäjä, e-urheilija puolestaan haluaa olla pelaamansa pelin paras”, Mike Lanki kertoo.

Sitten serveri kaatuu kesken pelin ja Lanki nousee vaihtamaan housuja kuvan ulkopuolelle. Älkää katsoko, hän huikkaa ja ruudun vasempaan alanurkkaan jää vain tyhjä pelituoli. Sivusta alkaa kuulua, kun Lanki laulaa. Chatissa nimimerkki @4ttt3 huomauttaa, että Lankin pitäisi hakea Idolsiin. Lanki palaa ruutuun ja vastaa:

“Mä olen ollut jo Idolsissa, en halua sinne uudestaan.” Serveri on yhä alhaalla ja peli sen vuoksi jäissä, joten Lanki päätyy odotellessa näyttämään seuraajilleen klippejä itsestään Idols-finaalissa.

Uudenlaisen työn pioneeri

Lankille striimaaminen on ollut työ jo monta vuotta. Työpäivä voi kestää mitä tahansa kolmesta kolmeentoista tuntiin. Lanki striimaa pelaamistaan vähintään viitenä päivänä viikossa. Työn ansaintalogiikka on seuraavanlainen:  

Striimaajalla voi olla yhteistyökumppaneita, joita voisi verrata esimerkiksi urheilusponsorointiin tai sosiaalisen median yhteistöihin. Tuloja tulee myös mainoksista, joita striimaaja näyttää lähetyksessään.

Kumppaneiden ja mainostulojen lisäksi striimaajan tienestit voivat koostua erilaisista Twitchin ominaisuuksista. Subscribit eli Lankin seuraajat maksavat kuukausimaksua kanavan seuraamisesta.

Striimaaja voi saada “donateja” eli lahjoituksia katsojiltaan, jotka haluavat tukea striimiä. Lahjoitukset voivat olla myös bitsejä, Twitchin omaa valuuttaa, jota voi ostaa rahalla.  

“Pystyisin nykyään elättämään itseni pelkällä striimaamisella. Teen kuitenkin satunnaisesti keikkoja baarimikkona, sillä striimatessa istun vain yksin kotona, joten baarityö tasapainottaa sitä ja estää mökkihöperöitymistä”, Lanki sanoo.

Peli, jossa Ray Takavaara seikkailee, on yksi maailman suosituimmista seikkailupeleistä Grand Theft Auto. Se on yksi Lankin suosikeista.

“Viime aikoina olen striimannut erityisesti roolipelejä, sillä minua kiehtoo, että voin olla mitä vain, mitä normaalielämässä en voi olla. Teen hahmon ja kehitän sille roolin. Voin itse päättää, mitä hahmo tekee ja elää sen kautta virtuaalielämää. Kun pelissä on värikkäitä persoonia, siitä seuraa tosi hauskoja tilanteita.” 

Mike Lanki eli Nurmion on osa Havu Gamingin Stream teamia. Jo ennen siirtymistään Havulle hän oli striimannut itsekseen kolme vuotta.

Mainostajalle suositun striimaajan lähetykseen pääseminen voi olla lottopotti. Lankin livelähetykset saavat monta tuhatta katselukertaa ja yhteensä hänen lähetyksiään on katsottu jo yli miljoona kertaa. Twitch sitouttaa katsojiaan aivan eri tavalla kuin muut vastaavat kanavat. Twitchin mukaan sen aktiivikäyttäjä viettää päivittäin 95 minuuttia katsellen striimejä. Vertailun vuoksi, YouTuben vastaava luku on noin 40 minuuttia. 

Silti Twitch, e-urheilu ja striimaaminen ovat suuren yleisön keskuudessa vielä varsin tuntemattomia ilmiöitä. Samaan aikaan kun suosituimmat striimaajat ja e-urheilijat tarvitsevat ulos lähtiessään henkivartijoita liian innokkaiden fanien vuoksi, suuri yleisö vielä paheksuu, jos joku tienaa elantonsa tietokonepelejä pelaamalla.

“Vanhemmat ihmiset ihmettelevät usein, miten kukaan jaksaa katsoa striimejä. Onko se sitten sen tylsempää kuin Salkkarit, en tiedä. Ylipäätään striimauksen katsominen on vähän kuin katsoisi televisiota, erotuksena vain se, että voin kommunikoida katsojien kanssa chatissa”, Lanki sanoo.

Oma yhteisö auttaa, kun kommentit äityvät rasistisiksi

Yhteisöllisyys on tärkeimpiä syitä siihen, miksi Lanki on striimaaja. Striimaaja tähtää aina mahdollisimman suuren yhteisön, communityn, rakentamiseen. Mike Lankia, eli Nurmionia, seuraa tällä hetkellä Twitchissä noin 27 000 ihmistä. 

“Voisi sanoa, että oma communityni on minulle kuin oma pieni perhe. Monet tulevat avautumaan minulle elämäntilanteestaan, ja siitä olen todella otettu. Vastaan aina kaikille.”

Lankin yhteisö tulee apuun myös silloin, kun chatissa alkaa epäasiallinen kommentointi. Yleensä kommentointi liittyy Lankin ulkonäköön. Epäasiallinen kommentointi ja kiusaaminen ovat jatkuneet hänen lapsuudestaan saakka.

“Yhteisöni kanssa itkemme ja nauramme yhdessä ja sanomme soosoot kiusaajille. Saan käytännössä joka päivä vähintään yhden rasistisen kommentin. Olen jo niin tottunut siihen, että se ei tunnu oikeastaan missään. Olen todennut, että paras tapa suhtautua siihen on antaa haukkumisen mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Olen halunnut kääntää kokemuksen positiiviseksi. Olisin luultavasti paljon heikompi ihminen ilman kiusaajia.”

Usein Lanki jaksaa lähteä keskusteluun kiusaajien kanssa. Hän haastaa ja kyseenalaistaa kiusaajan argumentteja, jolloin kiusaaja usein jää hiljaiseksi tai vetäytyy. Lanki voi “bännätä” eli estää tietyn käyttäjän pääsyn takaisin chatiin, ja sen hän tekee usein keskustelun päätteeksi.

“Silloin kiusaaja jää miettimään käytöstään. Todella moni on sen jälkeen lähestynyt minua yksityisesti anteeksipyynnöllä. Se tuntuu hyvältä ja haluan ajatella, että kiusaaja ei käyttäydy muitakaan kohtaan jatkossa samalla tavalla.”

Jokainen on hyvä jossain

Lanki kertoo, että haluaa olla itse roolimallina ja näyttää esimerkkiä paitsi muille kiusatuille mutta myös uudenlaisen työn tekijöille. Hän uskoo, että jokainen on hyvä jossain, vaikkei oma vahvuus olisi vielä löytynyt. Ennen striimaajan uraansa Lanki on ehtinyt tehdä töitä muun muassa kokkina ja lähihoitajana ja juosta SM-tasolla. Ja pyörähtää siellä Idolsissa.

“Jokainen on hyvä jossain ja jos on hyvä monessa, kannattaa valita se, mistä itse tykkää eniten. Itse tein aikoinaan virheen, kun minun piti valita jalkapallon ja juoksun välillä. Rakastan jalkapalloa ja olen pohjimmiltani joukkuepelaaja. Silloin kuitenkin ajattelin, että juoksu on järkevämpi valinta. Olen katunut sitä myöhemmin.”

Lupaava juoksu-ura kaatui lopulta loukkaantumisiin. Sitä Lanki ei kuitenkaan harmittele, sillä hän tekee nyt sitä, mitä rakastaa. Työn imu voi olla myös haitallista ja senkin Lanki on kokenut. Hän on kerran polttanut itsensä striimaamalla loppuun, ja pitää nyt tarkasti huolta jaksamisestaan.

“Jos jotain tekee intohimolla, pitää sitä tehdä myös maltilla. Itse onneksi selvisin loppuun palamisesta suhteellisen lyhyellä lepojaksolla”, hän kertoo.

Lanki jatkaa, että jos omaa juttu ei ole vielä löytynyt, kannattaa etsiä ja kokeilla rauhassa. Jos testaa ja vaihtaa vauhdilla, ei koskaan ehdi huomata, kuinka paljon jostain tykkää.

“En minäkään etsimällä etsinyt striimausta, se vain tuli. En olisi koskaan osannut ajatella, että striimauksella voisi elättää itsensä ja että olisin uuden alan edelläkävijä Suomessa. Niin tässä kuitenkin kävi.”

Mike Lanki työllistää itsensä ammatilla, jota ei vielä muutama vuosi sitten ollut olemassa

Mitä tarkoitetaan työn murroksella, asiantuntijamme Sara Peltola? 

”Maailma muuttuu nopeammin kuin koskaan. Tämä tarkoittaa myös sitä, että monet sellaiset ammattinimikkeet ovat pian arkipäivää, joista emme olisi osanneet uneksiakaan kymmenen vuotta sitten.

Työn murros linkittyy moniin maailmaamme muokkaaviin megatrendeihin. Ekologiset kriisit, digitalisaation eteneminen, kaupungistuminen ja väestön ikääntyminen ovat vain muutamia elämäämme ja työtämme muokkaavista maailmanlaajuisista muutosilmiöistä. Kun puhumme työn murroksesta, jäämme usein junnaamaan siihen, mitkä työt katoavat ja kuinka nopeasti. Kuitenkin nykyisen kaltainen palkkatyö on historiallisesti aika nuori konsepti. Kiinnostavampaa onkin keskustella siitä, millaisia pulmia me ihmiset jatkossa ratkaisemme, miten ja keiden kanssa.

Esimerkiksi Miken kohdalla hänen työnsä striimaajana voi nähdä liittyvän yksinäisyyden tunteen ja yhteisöön kuulumisen tarpeen ratkaisemiseen. Tästähän työssä on aina pohjimmillaan kyse: yhteisten ongelmien ratkaisemisesta. Työ tässä mielessä ei tule häviämään, vaikka työtehtävissä ja tarvittavissa taidoissa voi tapahtua nopeitakin muutoksia, kuten korona-ajan digiloikka on osoittanut.”

Miten työn murros näkyy Lasten ja nuorten säätiön toiminnassa?

”Parhaimmillaan työ tarjoaa mielekkyyttä elämään, mahdollisuuden hyödyntää omia vahvuuksia, oppia uutta ja kiinnittyä yhteisöön. Luonnollisesti työstä saatava reilu palkka on myös tärkeää, varsinkin itsenäistymässä oleville nuorille. Meillä Lasten ja nuorten säätiössä työskennellään sen eteen, että yhä useampi nuori saisi positiivisia kokemuksia työelämästä ja kokisi sen itselleen mielenkiintoiseksi paikaksi kasvaa muutosten mukana. Koulutamme myös nuorten kanssa työskenteleviä aikuisia, kuten opettajia ja opinto-ohjaajia, työelämän murroksesta ja sen tarjoamista mahdollisuuksista.

Työn murrosta käsitellään esimerkiksi Lasten ja nuorten säätiön Tulevaisuuskoulussa.”

Asiantuntija

Sara Peltola

sara.peltola@nuori.fi

Epävarma maailma on täynnä mahdollisuuksia. Lahjoita nuorelle uskoa tulevaan. Mike Lanki ja Lasten ja nuorten säätiön logo.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Key Finnish Swedish English
1