Sisäinen puhe

Sisäiseksi puheeksi kutsutaan sitä katkeamatonta ajatusvirtaa, joka soljuu jokaisen mielessä aina hereillä ollessamme. Sisäinen puhe syntyy kokemuksista elämän varrelta. Joskus sisäinen puhe on tsemppaavaa tai lohduttavaa, välillä ehkä ankaraa ja julmaa. Oman sisäisen puheen tarkkailua voi opetella, ja se kannattaa. Johtamalla omaa ajatteluasi opit elämään oman näköistäsi elämää ja teet asioita, jotka ovat sinulle aidosti tärkeitä. 

Miksi sisäinen puhe on hyvä tiedostaa ja ottaa kaveriksi? Katso video.
Jos video ei näy, voit katsoa sen YouTubesta tästä linkistä: https://youtu.be/6nt1bOrUHA8

Tutustu tarkemmin sisäisiin ääniin: lataa pdf-muotoinen Pieni opas sisäiseen puheeseen.

Harjoitus 1: Taklaa sisäisen kriitikkosi väittämät

Lataa ohje harjoitukseen pdf-muodossa alta.

Harjoitus 2: Mitä muut ajattelevat minusta?

Lataa ohje harjoitukseen pdf-muodossa alta.

Harjoitus 3: Pirjo ja Tyyne TikTokissa

Voit seurata Pirjon ja Tyynen edesottamuksia TikTokissa käyttäjänimellä @pirjojatyyne. Voit myös tehdä oman Pirjo ja Tyyne -videosi ja julkaista sen aihetunnisteilla #pirjojatyyne, #pirjojatyynehaaste ja tägätä @pirjojatyyne. Näytä meille, millaisissa tilanteissa sinun Pirjosi ja Tyynesi pompsahtavat pintaan. Mitä he sinun päässäsi sanovat?

Tunnetaidot

Lähtökohtaisesti haluamme välttää elämässä ikäviä asioita ja lisätä sellaisia, jotka tuntuvat kivalta. Tunteiden kanssa tämä ei kuitenkaan ole paras tapa toimia. Myös hankalaksi kokemillamme tunteilla on meille tärkeää asiaa. Omien tunteiden puoleen kääntyminen, niin hankalien kuin mukavienkin, auttaa sinua tuntemaan itseäsi ja kuulemaan tarpeitasi paremmin. Tunnetaidot auttavat myös suhteissa muihin ihmisiin. 

Miksi tunnetaitojen harjoittelu elämän eri vaiheissa on tärkeää? Katso video.
Jos video ei näy, voit katsoa sen YouTubesta tästä linkistä: https://youtu.be/kwG4rySHlG0

Tutustu tarkemmin tunnetaitoihin: lataa pdf-muotoinen Pieni tunnetaito-opas.

Harjoitus 1: Hankalan tunteen kohtaaminen

Harjoituksen aikana kuunnellaan äänimeditaatio, jonka linkki on alla. Lataa ohje harjoitukseen pdf-muodossa alta.

Seuraavan kerran kun huomaat, että jokin asia vaivaa sinua, mutta et oikein tiedä mikä, voit tehdä tämän hankalaan tunteeseen syventymisen harjoituksen. Joskus harjoituksen tekeminen voi saada kyyneleet silmiin tai se voi tuntua vaikealta tai turhauttavalta. Tällaiset tuntemukset ovat ihan normaaleja. Mitä useammin teet harjoitusta, sitä helpompaa tunteidesi kanssa keskustelu on. Haastavia tunteita tunnemme ihan varmasti läpi elämämme. Meillä on kuitenkin tämän harjoituksen avulla mahdollisuus oppia johtamaan ja ymmärtämään omia tunteitamme ja itseämme paremmin. Voit halutessasi käyttää harjoituksessa apuna SDG-tunnekarttaa.

Harjoitus 2: Tunteiden iltameditaatio

Harjoituksen aikana kuunnellaan äänimeditaatio, jonka linkki on alla. Lataa ohje harjoitukseen pdf-muodossa alta.

Voit tehdä tämän harjoituksen juuri, kun olet käymässä nukkumaan. Sen tarkoituksena on ikään kuin purkaa sinusta kaikki päivän aikana sinuun kertyneet tunteet. Näin käsittelet päivän asiat, jotta ne eivät herätä sinua yöllä. Harjoitus auttaa sinua valmistautumaan uneen lempeästi ja tietoisesti.

Kokeilitko harjoituksia?

Anna meille palautetta

Lisätietoja hankkeesta

Sanna Fäldt

Työyhteisövalmentaja, mindfulness-ohjaaja, tietokirjailija, työyhteisösovittelija ja työpsykologian asiantuntija, Bravers Oy.

sanna.faldt@bravers.fi

Sanna Salovuori

Työyhteisövalmentaja, ratkaisukeskeinen valmentaja & coach, tietokirjailija, positiivisen psykologian asiantuntija, Bravers Oy.

sanna.salovuori@bravers.fi

Merja Kokko

Kunta- ja oppilaitosyhteistyön päällikkö, KM, opettaja ja opinto-ohjaaja, Lasten ja nuorten säätiö.

merja.kokko@nuori.fi