Yli joka kymmenes nuori valmistuu peruskoulusta ilman riittävää lukutaitoa pärjätä arkielämässä. Viimeisimmässä Pisa-mittauksessa pojista yli 60 prosenttia kertoo lukevansa vain, jos on pakko. Lasten ja nuorten säätiön Read Hour -kampanja tarttuu tähän huoleen. Kampanja haastaa koko Suomen lukemaan tunniksi YK:n kansainvälisenä lukutaitopäivänä 8.9.2020. Tällä halutaan nostaa lukutaito keskusteluun, innostaa lukemaan ja juurruttaa Suomeen uusi lukemiselle hurraava juhlapäivä.

”Saimme viime vuonna synnytettyä Read Hourista ilmiön erityisesti sosiaaliseen mediaan ja kouluihin. Haluamme taas tänä vuonna haastaa koko Suomen lukemaan yhdessä tunniksi. Näihin talkoisiin kutsumme mukaan kunnat, jotta saamme koko maan lukemaan yhdessä”, sanoo Lasten ja nuorten säätiön toiminnanjohtaja Olli Alanen.

Kun kunta ilmoittautuu Lasten ja nuorten säätiölle kampanjaan mukaan, se saa käyttöönsä virallisen kampanjalogon ja osallistumisesta kerrotaan kampanjan verkkosivulla. Kampanjan verkkosivu aukeaa elokuussa.

”Read Hour toteutetaan YK:n kansainvälisenä lukutaitopäivänä 8.9. klo 14–15. Kunta voi osallistua esimerkiksi tiedottamalla kampanjasta aktiivisesti, järjestämällä tempauksia ja innostamalla kuntalaisia ja työntekijöitään lukemaan,” Alanen jatkaa.

”Kuntaliitto haluaa kannusta kuntia osallistumaan kampanjaan, jossa haastetaan Suomi lukemaan. Opetus- ja kulttuuripalvelut kuten kirjasto tekevät merkittävää työtä lukemisen edistämiseksi. Lukutaito on edelleen jokaiselle ihmiselle tärkeä kansalaistaito”, toteaa kirjastopalveluiden erityisasiantuntija Johanna Selkee.

Näin ilmoittaudut mukaan Read Houriin

  • Täytä lomake osoitteessa NUORI.FI/ILMOITTAUDU (suomeksi tai ruotsiksi)
  • Kerro lomakkeella lyhyesti ja selkeästi, mikä taho on kyseessä ja miten osallistutte.
  • Lasten ja nuorten säätiö kuittaa ilmoittautumisesi ilmoittamallesi yhteyshenkilölle.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Key Finnish Swedish English
1