Miksi? Nuoret viettävät yhä enemmän aikaa digitaalisilla alustoilla sekä sosiaalisessa mediassa. Koronapandemian aiheuttama poikkeustilanne on lisännyt ilmiötä entisestään. Poikkeustilanteen tuoma epävarmuus aiheuttaa monelle ahdistusta ja epävarmuutta. Tällaisena aikana onkin erityisen tärkeää, että verkko pysyisi mahdollisimman kannustavana ympäristönä 

Mitä teimme? Järjestimme keväällä 2020 käynnistyneen yhteistyön aikana pääkaupunkiseudun yläkouluissa virtuaalisia työpajoja, joissa nuoret pohtivat sanojen ja vihapuheen välistä merkitystä. 

Nuorten työpajoissa jakamia kokemuksia käytettiin pohjana sanastolle, jonka avulla TietoEVRY loi kiusaamisen vastaisen The Polite Type -fontin yhdessä Great Apes -digistudion kanssa. Fontti tunnistaa loukkaavia ilmaisuja ja vihapuhetta ja korvaa haukkumasanat neutraaleilla sanavalinnoilla. Sen tavoitteena on herättää käyttäjä pohtimaan sanojen todellista merkitystä. The Polite Type sai aikaan laajaa mediahuomiota myös kansainvälisesti. 

Kevään aikana toteutettiin myös kymmenen virtuaalista vihapuheeseen ja kiusaamiseen pureutuvaa Dreams-kouluvierailua eri puolilla Suomea. Kouluvierailijoina eli dreamstereinä toimivat näyttelijä Krista Kosonen ja breakdance-taiteilija Johannes ”Hatsolo” Hattunen. He kertoivat nuorille kasvutarinansa ja aktivoivat nuoria tuomalla esiin omia kokemuksiaan vihapuheesta ja kiusaamisesta. Samalla dreamsterit myös rohkaisivat nuoria unelmoimaan sekä pohtimaan omia vahvuuksiaan. 

Milloin? Työpajat ja kouluvierailut toteutettiin keväällä 2020. Koronaepidemian vuoksi kaikki toiminta tehtiin etäyhteyksien avulla. 

Lisätietoja

Tutustu The Polite Type -fonttiin täällä.

TietoEVRY ja Lasten ja nuorten säätiö ovat tehneet yhteistyötä jo useamman vuoden ajan. Lue lisää esimerkiksi yhdessä toteuttamistamme kyselyselvityksistä: miten nuoret näkevät tulevaisuuden työelämän ja Suomen vuonna 2050.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Key Finnish Swedish English
1