Kolmatta kertaa järjestettävä Lasten ja nuorten säätiön Read Hour -kampanja ei tyydy tänä vuonna haastamaan vain suomalaisia lukemaan. Myös Iso-Britanniassa, Ruotsissa, Virossa ja Islannissa juhlitaan lukemista eri toimijoiden voimin.

”Kansainvälinen kiinnostus Read Houria kohtaan on yllättänyt meidät iloisesti. Toisaalta monet länsimaat ovat saman haasteen edessä: lapset ja nuoret lukevat yhä vähemmän ja entistä suurempi osa heistä on erityisessä vaarassa heikon lukutaitonsa vuoksi. Tähän haasteeseen Read Hour vastaa yhteisöllisellä tavalla, johon on helppo osallistua”, sanoo Lasten ja nuorten säätiön toiminnanjohtaja Olli Alanen.

Myös Suomessa Read Hour laajenee ja tavoittaa esimerkiksi nuoria enemmän kuin koskaan. Read Hour Live -virtuaalitapahtuma lähetetään YouTubessa 8.9. klo 10–11 ja sitä katsomaan kutsutaan kaikki yläkoulut ja alakoulujen ylimmät luokat.

Keskiviikkoon 25.8. mennessä yli 19 000 nuorta eri paikkakunnilta on ilmoittautunut seuraamaan lähetystä. Read Hour Livestä on kerrottu lisää tiedotteen lopussa.

Read Hour -kampanjan tavoitteena on innostaa erityisesti nuoret lukemaan, juurruttaa Suomeen lukemiselle hurraava juhlapäivä ja ylläpitää yhteiskunnallista keskustelua lukemisesta.

“Moomin Charactersilla uskomme siihen, että kieli ja tarinankerronta tekevät meistä ihmisinä erityisiä. Juuri kieli erottaa meidät luomakunnan muista lajeista. Kyky ilmaista pelkoja, unelmia, tulevaisuutta ja menneisyyttä on inhimillisyydelle keskeistä. Moomin Charactersin uusi monivuotinen ja kansainvälinen A:sta Ö:hön Muumien matkassa -hanke sytyttää lukemisen ja kirjoittamisen kipinää kaiken ikäisissä. Read Hour on tähän loistava yhteistyökumppani ja yhdessä haluamme viedä Read Hour -konseptin maailmalle”, sanoo Moomin Charactersin toimitusjohtaja Roleff Kråkström.

”Korona-aika on näyttänyt suomalaisten rakkauden kirjoihin ja lukemiseen. Read Hour yhdistää ja vie lukemisen riemun jatkossa myös Suomen rajojen ulkopuolelle. Näin meillä on todellinen koko kansan vientituote”, sanoo WSOY:n toimitusjohtaja Timo Julkunen.

Parhaiten Read Houria voi seurata kampanjaviikon 1.–8.9. ajan sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #ReadHour. Kampanjaa suojelee kolmatta vuotta peräkkäin tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Kampanjan pääyhteistyökumppanit vuonna 2021 ovat Moomin Characters ja WSOY.

Read Hour Live lyhyesti

Read Hour Live on virtuaalinen lukujuhla yläkouluille ja alakoulun ylimmille luokille ja se järjestetään osana Read Hour -lukutaitokampanjaa. Se lähetetään suorana YouTube-lähetyksenä 8.9. klo 10–11. Tapahtuman juontavat somevaikuttaja ja tanssija Leevi Lehtonen ja näyttelijä Christoffer Strandberg. Vieraina nähdään muun muassa Krista Kosonen, Yeboyah, Max Seeck ja MolyBros. Tapahtuman yleisö äänestää Read Hour -palkinnon saajan lähetyksen aikana.

Lue lisää Read Hour Livestä: www.nuori.fi/readhour/read-hour-live/

Read Hour -palkinto lyhyesti

Read Hour -palkinto on tunnustus teosta, joka on innostanut lapsia ja nuoria lukemaan viimeisen vuoden aikana. Palkinnon saajan valitsevat yläkouluikäiset nuoret äänestämällä. Äänestys tapahtuu kouluille suunnatun Read Hour Live -virtuaalitapahtuman yhteydessä 8.9. klo 10–11. Palkinnon saaja julkistetaan Read Hour Liven suorassa lähetyksessä. 

Lue lisää Read Hour -palkinnosta: www.nuori.fi/2021/08/05/read-hour-palkinto-2021/

Nostoja muiden maiden tapahtumista

Ruotsissa näkyy Read Hour -mainoksia mediassa 1.–8.9., Suomen Tukholman-instituutti järjestää lastenkirjanäyttelyn avajaiset ja Read Hour -tapahtuman 8.9., Malmön koulut ja päiväkodit juhlivat Read Houria ja kirjailijat ja somevaikuttajat innostavat ruotsalaisia mukaan sosiaalisessa mediassa. Kustantamo Bonnier Carlsen järjestää yhdessä SelmaStoriesin ja kirjailijoiden kanssa tempauksen 8.9. klo 18, jolloin kirjailijat lukevat ääneen teoksiaan omilla Instagram-tileillään.

Iso-Britanniassa Read Houria tukevat ja tempauksia järjestävät ainakin kirjakauppaketju Waterstones, kustantamot Macmillan Children’s Books ja Sort Of Books, hyväntekeväisyysjärjestöt Oxfam, World Book Day ja BookTrust sekä verkkosivusto Love Reading. Myös suuri määrä yksityisiä ketjuihin kuulumattomia kirjakauppoja osallistuu kampanjaan. Kampanjan puolesta sosiaalisessa mediassa puhuvat esimerkiksi brittijulkkikset näyttelijä Jennifer Saunders ja kirjailijat Cressida Cowell, Laura Dockrill ja Philip Ardagh. Iso-Britannian tapahtumia voi seurata sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #ReadHourUK.

Viron Tartossa sijaitseva Soome Instituut eli Suomen Viron-instituutti ja Tarton suomalainen koulu osallistuvat Read Houriin.

Islannin Reykjavikissa Norræna húsið eli Pohjolan talo järjestää yhteistyössä Moomin Charactersin kanssa 8.9. tempauksen, jossa Näkymätön lapsi -kirjaa luetaan viidellä eri kielellä: suomeksi, ruotsiksi, tanskaksi, norjaksi ja islanniksi. Tempaus striimataan Pohjolan talon kanaviin.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Key Finnish Swedish English
1